Page 33 - calikusu_bolu
P. 33

BOLU



                                             sergi,  konser,  panel,  şov,        girmişti.  Düğün  yemek-

                                             spor  karşılaşmaları  gibi           leri  komşuların  bir  araya
                                             etkinlikler  gerçekleştiril-         gelmesi  suretiyle  yapılır.

                                             mektedir.  Özellikle  her            Yayla çorbası, yaprak dol-

                                             yıl  değişik  türde  bir  şov        ması,  et  yemeği,  hoşaf,
                                             yemeği       hazırlanmakta           börek, baklava düğün ye-

                                             ve  çok  ilgi  çekmektedir.          mekleri  arasında  yer  alır.
                                                                                  Ayrıca, kedi batmazı, paşa

                                                 Yöremizde         genel-         pilavı,  cevizli  çörek,  yo-

                                             likle  mutfak,  yemek  ve            ğurtlu  bakla  çorbası,  ka-
                                             oturmak  amacıyla  kulla-            baklı  gözleme,  katık  keş

                                             nılmaktadır.  Evlerin  ya-           yöreye  özgün  yiyecekler-

                                             pımında  mutfağın  geniş             dir.  Mudurnu’nun  saray
                                             olmasına ayrıca özen gös-            helvası  yurt  çapında  ün

                                             terilmektedir.     Köylerde          yapmış bir kuru tatlı çeşi-

                                             hemen  hemen  her  evin              didir. Bu bağlamda ilimiz-
                                             bahçesinde  toprak  veya             de “24 Kasım Öğretmen-

                                             tuğladan  yapılmış  fırın            ler Günü” nedeniyle “Türk

                                             bulunmaktadır. Odun ate-             Mutfağı-  Ana  Yemek  ve
                                             şinde fırında pişen hamu-            Tatlı Yarışması” düzenlen-

        nedenle Mengen›de 1985               run veya yemeğin lezzeti             di.  Bolu’da  görev  yapan

        yılında  Anadolu  Aşcılık            oldukça  farklıdır.  Yörede          öğretmenler,      okulumuz
        Meslek  Lisesi  açılmış  ve          düğünler  “ekmek  atımı”             atölyelerinde  yemek  ve

        bu sanatın bilimsel olarak           denilen  gözleme  dağıtı-            tatlı  yaptılar.  Bolu  İl  Milli

        geliştirilmesi amaçlanmış-           mıyla başlamaktadır. Oku-            Eğitim Müdürü Cemil SA-
        tır. Bu okullardan zamanla           yucu düğün için gezerken             RICI yarışmaya katılan öğ-

        Bolu’nun  bazı  ilçelerinde          her  eve  gözleme  bırakır.          retmenlerden      yaptıkları

        de açılmıştır. Her yıl Eylül         Bu  gelenek  kız  istemeye           yemeklerle ilgili bilgi aldı
        ayının  ilk  haftasında  da          giderken de uygulanmak-              ve öğretmenleri yetenek-

        Mengen’de        Türkiye’nin         tadır.  Ancak,  zamanla  bu          lerinden  dolayı  kutladılar.
        tek  “Aşçılık  Festivali”  dü-       kaybolmaya  yüz  tutmuş

        zenlenmekte  ve  yarışma,            geleneklerimiz       arasına




                                                                                                                 33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38