Page 32 - calikusu_bolu
P. 32

OCAK 2022


         GELENEKSEL BOLU MUTFAĞI







           Ayhan VURAL
           İzzet Baysal Abant MTAL






              Orta  Asya  ve

          Anadolu  toprak-

          larının  sunduğu
          ürünlerdeki      çe-

          şitlilik,  uzun  bir
          tarihsel süreç bo-

          yunca birbirinden

          farklı  birçok  kül-
          türle  yaşanan  et-

          kileşim,  Selçuklu
          ve  Osmanlı  gibi

          imparatorlukla-

          rın   saraylarında
          gelişen  yeni  tat-
                                               yemeklerden  oluşan  Türk           Mengenli  aşçılar  dünya-
          lar,  mutfak  kültürümü-
                                               Mutfağı; pekmez, yoğurt,            ca  tanınmışlardır.    Men-
          zün  yeni  yapısını  kazan-
                                               bulgur  vb.  gibi  kendine          gen’den  yetişen  aşçıların
          masında  rol  oynamıştır.
                                               özgü  sağlıklı  yiyecek  tür-       tarihi  padişah  mutfakla-

                                               lerini de ortaya çıkarmıştır.       rına  kadar  dayanmakta-
              Genel olarak tahıl, çe-
                                                                                   dır.  Atatürk’ün  aşçısı  da
          şitli  sebze  ve  bir  miktar
                                                   Bolu  yöresinin  tari-          Mengenlidir.  Günümüzde
          etle sulu olarak hazırlanan
                                               hi  ve  turistik  özellikle-        turistik  tesislerin  birço-
          yemek  türleri,  çorbalar,
                                               rinin  yanı  sıra  yemekle-         ğunda  Mengenli  aşçılara
          zeytinyağlılar  ve  hamur
                                               ri  de  oldukça  zengindir.         rastlamak      mümkündür.
          işleri ve kendiliğinden  ye-
                                               Bolu  aşçıları  ile  ünlü  bir      Aşçılık  sanatı  Mengen  İl-
          tişen  otlarla  hazırlanan
                                               şehrimizdir.       Özellikle        çesinin ata mesleğidir. Bu




      32
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37