BOLU İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SONU KARNE MESAJI

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SONU KARNE MESAJI

 

 

Kıymetli Veliler, Değerli Öğretmenler ve Sevgili Öğrenciler,

28 Eylül 2015 tarihinde başlayan 2015-2016 Eğitim Öğretim yılının sonuna gelmiş bulunuyoruz.İlimizde Okul öncesinde merkezde 13okul,  3278 öğrenci, 176 öğretmen; ilçelerde ise 6 okul, 934 öğrenci 33 öğretmen olmak üzere toplamda19 okul, 4212 öğrenci ve 209 öğretmen; ilkokulda merkezde 38 okul, 9892 öğrenci, 529 öğretmen; ilçelerde 40 ilkokul, 4776 öğrenci, 281 öğretmen, toplamda 78 okul 14.668 öğrenci, 810 öğretmen; ortaokullarda merkezde 41 okul, 9443 öğrenci, 738 öğretmen; ilçelerde 36 okul 4536 öğrenci 343 öğretmen toplamda 77 okul 13.979 öğrenci 1081 öğretmen; liselerde merkezde 25 okul, 11.022 öğrenci, 943 öğretmen; ilçelerde 22 okul, 4053 öğrenci, 311 öğretmen toplamda 47 okul, 15.075 öğrenci, 1254 öğretmen kadrosuyla başarılı bir eğitim öğretim yılını tamamladık.


          Okullarımız, akademik anlamda bilgi edinilen yerler olmasının yanında çocuklarımızın, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimine yönelik birçok kazanımının da gerçekleştiği kurumlardır. Öğrenci için bir hayat provasıdır bir manada. Bu kapsamda karne, öğrenim görülen derslere ilişkin sadece akademik anlamda alınmış notlar bütünü olarak değerlendirilmemelidir.

 Karne notları; sorumluluk sahibi olma, çaba gösterme, saygılı ve kabul edilen davranışlar sergileme, güvenilirlik ve dürüstlük, sosyal, sportif faaliyetlere ve derslere katılma, iletişim becerileriyle beraber proje, performans, ödev ve sözlü bileşenleriyle bir bütün olarak görülmelidir. Bütün bunları bir kenara bırakıp sadece karnedeki derslere ilişkin sayısal verileri, yani notları göz önüne almak doğru bir değerlendirme değildir.

         Sevgili Öğrenciler,
         Bu eğitim öğretim yılında da çok çalışarak bir üst sınıfa geçmeyi hak ettiniz. Hepinizi tebrik ediyorum. Bazılarınızın notları düşük olabilir. Bu tatil sürecinin, eksik yönlerinizin değerlendirmesini yapmak için çok önemli bir fırsat olduğunu unutmayınız.
Yaz tatilini verimli ve güzel geçirmek için kendinize ailenizle beraber mutlaka bir tatil programı hazırlamanız gerekir. Bu programda dinlenmeye, eğlenmeye ağırlık verdiğiniz gibi zayıf derslerin telafisi ya da kendinizde eksik bulduğunuz konuların tekrarı için de zaman ayırmalısınız.

Kapanış diye bir şey yoktur inanmayın. Bitiş yoktur; her şey yeni bir başlangıçtır. Yaz tatiline giriyorsunuz. Tatilinizi iyi değerlendirin.  İnsan hiçbir şey yapmamakla dinlenmez.  İnsan farklı bir şeyler yapmakla, yeni bir arkadaşla gönül ikliminde buluşmakla, sevdiği bir kitabı yanından ayırmamakla dinlenebilir ancak.

          En büyük sermayemizin zaman olduğunu asla unutmayın. Zamanınızı iyi değerlendirin.

        Sayın Veliler,
        Sizlerin eğitim öğretim sürecine aktif katılımınız, öğrencilerimizi hem sosyal hayatta hem de okul hayatında daha başarılı kılacaktır. Çocuğunuzu tanımaya, onun yeterli ve yetersiz yönlerini objektif olarak değerlendirmeye çalışın.

        Öğrencilerimizin dönem boyunca sergilediği performans, akranları veya kardeşleriyle karşılaştırılıp kıyaslanmamalıdır. Yeteneğe, ilgi ve beceri olarak bakıldığında her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğu unutulmamalıdır.


        Birçok problemin çözümü için olaydan sonra tepki vermek yerine, önleyici yöntemler denemek gerekir.
Çocuğunuzun okuldaki performansını yakından takip etmeniz önemlidir. Bu ise sadece sınav notlarını öğrenmek, sınav tarihlerinden önce ders çalışma öğütleri vermek değildir. Anne babaların, okul ile işbirliği içine girerek çocuğun yaşadığı başarısızlığın olası nedenlerini araştırmaları, eksik yönlerini tespit ederek giderebilmesi için yardımcı olmaları gerekir.

        Karneler çocuklarınızın nasıl bir insan olduğunu değil, onların okul derslerindeki durumlarının nasıl olduğunu ortaya koyan belgelerdir. Bu bilinçle çocuklarınızın karnelerini değerlendirirken onların kişiliklerini zedeleyici, öz güvenlerini yitirmelerine yol açıcı suçlamalardan kaçınınız. Her anne ve baba çocuğunun iyi bir eğitim alarak toplumun kültürlü, saygın ve yararlı bireylerine dönüştürülmesi amacı ile her türlü olanağı seferber etmekte, her türlü çabayı göstermekte ve her türlü özveride bulunmaktadır. Sizlerin bunun bilincini taşıdığınızı biliyoruz.

         Değerli Öğretmenler,
Her zaman daha iyiyi, daha yeniyi ve daha fazlasını öğretmek amacıyla canla başla mücadeleyi kendinize ilke edinerek kutsal bir görev ifa ediyorsunuz. Pırıl pırıl yetişen bu yeni nesil, sizin emeğiniz, sizin alın terinizdir. Fedakârca yaptığınız çalışmalardan dolayı hepinizeBolu’nun gönül işçisi olan öğretmenlerime teşekkür etmek istiyorum.

Sevgili Gençler,  Bir yaşam merdivenine tırmanmaya başladığınız andan itibaren sizin için yeni bir hayat başlamaktadır. Geleceğinize bir ışık tutar umuduyla son bir ders olarak, bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

         Kıymetli Gençler, insan denilen varlık kendi çocukluğunun ülkesine aittir. İnsan kendi gençliğinin iklimine aittir. O gençliğimizde, o çocukluğumuzda neyi kotarabilmişsek yetişkin olarak o güzelliklerle var oluruz;  o güzelliklerle yaşamaya devam ederiz. Böyle bir iklim içerisindesiniz. Siz bizim iyilik buketimizsiniz. Anne babanızın, mahallenizdeki komşuların, Bolu’nun, Türkiye’nin ve dünyanın iyilik buketisiniz siz.

         Kendinizi unutmayın ve kendinizi yakalamaya çalışın ama ekranların parlaklığında, sosyal paylaşım sitelerinde, internetlerde 15-20 kelimeyle, garip işaretlerle değil, kitap okuyarak kendinizi bulmaya çalışın. Sevdiğiniz bir kitapla bu yaz tatilinde mutlaka buluşun. Varoluşunuzu kitaplarla tamamlayın, kitapların zenginliğiyle buluşun.  Mesela Ömer Seyfettin öyküleri okuyun: “Başını Vermeyen Şehit” öyküsünde duygulanıp hayretler içinde kalırken ”Yalnız Efe’yle haksızlığa boyun eğmeyin. Refik Halit Karay’ın Memleket Hikâyeleri ile yurdun dört bucağını gezin. Esir Şehrin İnsanları’nda işgal altında İstanbul’un nasıl olduğunu görün ki yaşadığınız günü anlamlandırabilin.  Şöyle bir Beyaz Diş’i okuyun, dostluğun sınır tanımazlığını keşfedin. Gerçekten keyif alacağınız ve kendinizi bulacağınız kitaplar bunlar.    

Tarih okuyun; tarih bizim yaptıklarımızın olduğu yer değil yapacaklarımızın olduğu yerdir. Sizlere de bu noktada güveniyorum. Siz bizim geleceğimizsiniz, ümidimizsiniz ve yapacak olduğumuz güzel işlerde de ilham kaynağımızsınız.  

         Tüm yaşam sürecinin içinde sürekli okuyun, kendinizi çağın gerisinde bırakmayın. İlmin en doğru yol olduğu bilinci içinde olun. Kendiniz ve başkalarıyla yarışın. Kendi mutluluğunuzla yetinmeyip, toplumun mutluluğu için de çalışın. Birbirinizi sevin ve paylaşmayı bilin. Araştırıcı ve yaratıcı olun. Fikirlerinizi demokratik zeminlerde tartışın. Başkalarının fikirlerine saygılı olun. Kendinize güvenin, güvensizlik insanları başarısız kılar. Vatanınızı ve milletinizi sevip, yükselmesi için çalışın. Annenize, babanıza ve büyüklerinize karşı, saygılı olun.
- Zafer, “ zafer bizimdir “ diyebilenin; başarı, “ başarıya ulaşacağım “ diye başlayanın ve “ başardım “ diyebilenindir.
Şairin de dediği gibi:

               Hoşça bak zatına kim zübde-i alemsin sen

               Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen

              "Kendine iyi bak ki, âlemin özü sensin. Sen varlığın gözbebeği olan ademsin."

 

               Hepinize gönlünüzce bir tatil geçirmenizi diliyorum

 

 

TABAKLAR MAHALLESİ NECİP FAZIL KISAKÜREK1 BULVARI NO99 MERKEZ / BOLU - 0 (374) 280 14 00
Telefon Rehberi İçin Tıklayınız

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.